mas

Assholiasto blogspot: Μας επισκέπτεστε για πρώτη φορά? Τότε θα πρέπει να μας διαβάσετε από την πρώτη ανάρτηση! Ξεκινήστε τώρα!
0

Ο τελευταίος του είδους του...!!!

Σαν σήμερα το 1933 πέθανε ο Τόμμυ Σόλομον(Τάμε Χορομόνα Ρέχε (Tame Horomona Rehe)), ο τελευταίος πραγματικός Μοριορί...
Οι Μοριορί κατάγονται, εθνολογικά και πολιτιστικά, από τους Πολυνήσιους του Ειρηνικού Ωκεανού. Αν και είχαν γίνει υποθέσεις πως εγκαταστάθηκαν στα Νησιά Τσάταμ απευθείας από τα ισημερινά Πολυνησιακά νησιά, οι μελετητές συμφωνούν σήμερα πως οι πρόγονοι των Μοριορί μετανάστευσαν ως Μαορί από το νοτιότερο σημείο του Νοτίου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας περίπου το 1500 μ.Χ. (βλέπε την παραπομπή για τον Clark 1994 που παρατίθεται στο τμήμα παραπομπών παρακάτω). Τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία αυτή πηγάζουν από την ομοιότητα της γλώσσας των Μοριορί με την Μαορί διάλεκτο που ομιλείται από την φυλή Ngai Tahu του Νοτίου Νησιού, συγκρίσεις των γενεαλογιών των Μοριορι ("hokopapa") και των Μαορί ("whakapapa") και άλλα. Είναι πιθανόν η λέξη Μοριορί να προέκυψε από γλωσσολογικό αναδιπλασιασμό για να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένη ταυτότητα: αν Maori ισοδυναμούσε με τους "ανθρώπους" γενικά, τότε το Maori-aori θα ισοδυναμούσε με το "οι άνθρωποί μας". Έτσι τα Νησιά Τσάταμ έγιναν το τελευταίο μέρος στον Ειρηνικό που αποικίστηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου της Πολυνησιακής ανακάλυψης και αποικισμού.
Πόσο περίεργο είναι να είσαι ο τελευταίος άνθρωπος ενός πολιτισμού είτε ανεπτυγμένου είτε όχι , έτσι χάθηκε με τον πιο φυσικό τρόπο και ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να μιλά την γλώσσα που έμαθε από τους προγόνους του. Κάθε κόκκος άμμου που παρασύρεται από την θάλασσα ισοδυναμεί με κάθε καθημερινό ξεπεσμό ενός ή περισσοτέρων πολιτισμών , όχι άδικα -πάντα-...!!!Γι αυτό παιδιά Προσοχή...!!!



Share

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου